تبلیغات
دهیاری روستای ینگجه سرولایت نیشابور - خواص گیاهان وغلات ومیوه های دارویی شنبلیله.کاهو.گوجه فرنگی.گلابی.نخود.برنج.جعفری.دم اسب
دهیاری روستای ینگجه سرولایت نیشابور
بر محمد وآل محمد صلوات .الّلهم صّلعلی محمد وآل محمد
گوجه فرنگی «دارویی»

مقدمه
وطن اصلی این گیاه آمریکای جنوبی است. در قرن شانزدهم در کشور پرو به مقدر زیاد کشت می‌شده است. در قرن هفدهم گوجه فرنگی به انگلستان و هلند راه یافت. گوجه فرنگی در حال حاضر در تمام مناطق دنیا کشت می‌شود و تقریبا در تمام فصول سال وجود دارد. گوجه فرنگی با نام علمی Solanum lycopersicum یکی از گیاهان متعلق به تیره سیب زمینی از دو لپه‌ایها می‌باشد.

گیاهی است علفی و دارای برگهای مرکب از برگچه‌های فرد نا مساوی که به حالت طبیعی و یا پس از لمس کردن بویی ناپسند و قوی از آن استشمام می‌شود. گلهای آن رنگ مایل به سبز دارد و به صورت منفرد یا به تعداد کم در مجاور هم ظاهر می‌گردد. میوه‌اش گوشت‌دار
، قرمز رنگ و به ابعاد مختلف است و پس از رسیدن رنگ قرمز زیبایی پیدا می‌کند.

ترکیبات شیمیایی
در تمام قسمتهای گیاه
، مقداری سولانین مخصوصا در میوه سبز و حتی در میوه‌ها قبل از رسیدن به تکامل وجود دارد. مقدار درصد سولانین در میوه کال بیشتر از میوه رسیده می‌باشد. گوجه فرنگی کاملا رسیده فاقد سولانین می‌باشد و به همین علت است که اگر گوجه فرنگی به حالت نارس مصرف شود ممکن است عوارض مسمومیت نظیر دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ایجاد نماید. میوه گوجه فرنگی سرشار از ویتامینهاست.
خواص دارویی

    * گوجه فرنگی درجه قلیایی بودن خون را بالا برده و به دفع مواد سمی خون کمک می‌کند بطور کلی تصفیه کننده خون است.
    * به دفع اسید اوریک کمک می‌کند.
    * گوجه فرنگی ملین است.
    * برای درمان ورم ملتحمه چشم مفید است.
    * سنگ کلیه را دفع می‌کند.
    * آقایان با خوردن مرتب گوجه فرنگی می‌توانند خود را در مقابل سرطان پروستات بیمه کنند.
    * گوجه فرنگی از ورم آپاندیس جلوگیری می‌کند.

    * برای رفع دندان درد
، ریشه و شاخه برگهای گوجه فرنگی را با آب بجوشانید و این جوشانده را مزمزه کنید.
    * از جوشانده برگ گوجه فرنگی برای دفع شته و حشرات می توانید استفاده کنید. بدین منظور باید یک کیلو گرم برگ تازه گوجه فرنگی را در یک لیتر سرکه خیس کرده و در داخل ظرفی که 2 لیتر آب جوش دارد بریزید و ظرف را روی چراغ قرار داده و به مدت 15 دقیقه بجوشانید ظرف را از روی چراغ برداشته بگذارید تا مدت دو روز بماند و گاهگاهی آنرا هم بزنید سپس آنرا با فشار صاف کنید.
    * گوجه فرنگی برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم مفید است.
    * گوجه فرنگی ورم مفاصل را برطرف می‌کند.
    * از تصلب شرائین جلوگیری می‌کند و حتی مصرف آن برای این مرض مفید است.
    * اوره خون را پائین می‌آورد.
    * ورم مخاط روده را رفع می‌کند.
    * برای تمیز کردن خون باید از آب گوجه فرنگی و کرفس به نسبت مساوی و به مقدار سه فنجان در روز قبل از غذا و به مدت سه هفته استفاده کنید .
    * اگر پوست شما کک و مک دارد هر روز آنرا با گوجه فرنگی تمیز کنید کم کم کک و مکها را از بین می‌برد.

کاهو «دارویی»

کاهو  یکی از قدیمی‌ترین سبزیجات دنیا است منشاء آن در هندوستان و آسیای مرکزی می‌باشد. کاهو شش قرن قبل از میلاد در ایران مصرف می‌شده است و یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافته و غذای مهمی برای رومیان بوده است. کاهو گیاهی است یکساله که دارای برگهای پهن و دراز و سبز روش می‌باشد و با طعم کمی شیرین. انواع مختلف کاهو که در حال حاضر در آمریکا کشت می‌شود حدود 16 نوع می‌باشد که در تمام طول سال وجود دارد روی ‌هم رفته دو دسته کاهو وجود دارد.

کاهوی پرورشی و اهلی که در سالاد استفاده می‌شود که کاهوی گرد Head Lettuce و کاهوی ایرانی Romano Lettuce از انواع مهم آن است. کاهوی وحشی یا کاهوی خودرو. کاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از کاهوی گرد بهتر است. از امام صادق علیه‌السلام نقل شده که کاهو خون را صاف می‌کند کاهو می‌تواند به مقدار گلبولهای قرمز بیفزاید و در گونه‌ها
، سرخی مطلوب پدید آورد و اعصاب را منظم کرده، بینایی را تقویت کند.

ترکیب شیمیایی
کاهو ضمنا دارای مواد معدنی مانند نیکل
، کبالت، سولفور و مس می‌باشد. مواد شیمیایی کاهو عبارتند از : لاکتوکاروم Lactucarum (که ماده‌ای است مخدر) موم، رزین، مالیک اسید و سوکسی نیک اسید، لاکتوم کاروم خواب آور و مسکن است. از لاکتوم کاروم به عنوان داروی خواب آور و مسکن و نیز در چشم پزشکی برای گشاد کردن مردمک چشم استفاده می‌شود.

از کاهو همچنین ماده‌ای به نام تریداس Thridace گرفته می‌شود که مسکن و ضد درد است. برای تهیه تریداس ساقه کاهو رسیده را تکه تکه کرده و شیره آن‌را با فشار خارج می‌سازند. این شیره را سپس حرارت داده تا در اثر حرارت مواد آلومینی آن منعقد می‌شود در نتیجه مایعی صاف بدست می‌آید. این مایع را تحت درجه حرارت کم و در خلاء حرارت داده که تریداس بدست می‌آید. این مایع را می‌توان خشک کرد و به صورت پودر درآورد.

خواص گیاه کاهو

    * کاهو تمیز کننده خون است.
    * کاهو به علت داشتن آهن خونساز است.
    * ضد تورم است.
    * کاهو خواب آور و آرام بخش است.
    * کاهو برای ضعف اعصاب مفید است.
    * کاهو ملین و ادرار آور است.
    * کاهو زخمهای مجاری ادرار و مثانه را درمان می‌کند.
    * اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است.
    * کاهو اثر ضد تشنج دارد.
    * درد معده را تسکین می‌دهد.
    * کاهو قوای جنسی را تقویت می‌کند.
    * برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید.
    * زنان شیرده اگر می‌خواهند که شیرشان زیاد شود باید کاهوی پخته بخورند.
    * ورم غدد لنفاوی را برطرف می‌کند.

خواص تخم کاهو

    * تخم کاهو مخرب و خواب آور است.
    * خوردن تخم کاهو زکام را برطرف می‌کند.
    * تخم کاهو برای درد سینه مفید است.
    * خوردن تخم کاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهایی که قطره قطره ادرار می‌کنند باید تخم کاهو بخورند.

مهمترین خواص دارویی کاهو

    * درمان آفتاب سوختگی: کمپرس و ضماد پخته کاهو درمان آفتاب سوختگی است.

    * تقویت ریشه مو: نوشیدن مخلوطی از عصاره‌های کاهو
، هویچ و یونجه، ریشه مو را تقویت می‌کند.

    * برطرف کردن سرخی صورت: برگهای سبز کاهو را بکوبید و به مدت نیم ساعت روی قسمتهای سرخ صورت قرار بدهید سپس صورت بشویید. این کار را چند بار تکرار کنید تا مقصود حاصل شود.

مضرات
اگر در خوردن کاهو افراط نکیند این گیاه به هیچ وجه مضر نیست زیاده روی در خوردن کاهو باعث کم شدن قدرت جنسی
، فراموشی و کم شدن حافظه، ضعف دید چشم و نفخ شکم می‌شود. برای برطرف کردن این عوارض می‌توان کاهو را با نعناع، کرفس و زیره میل کرد.

شنبلیله «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
شنبلیله سبزی اصلی قورمه سبزی
، غذای مطبوع ایرانی است. این گیاه در نواحی مختلف ایران، هند،‌ الجزیره، ایتالیا و اسپانیا می‌روید. شنبلیله دارای مواد چرب، مواد نشاسته‌ای، مواد ازته، مواد فسفره و ماده‌ای به نام گونل‌لین می‌باشد.

ترکیبات شیمیایی
البته این گیاه دارای طعم و اسانس معطر می‌باشد. تحقیقات جدید نشان داده است که شنبلیله دارای اسید نیکوتینیک یا نیاسین می‌باشد. این ویتامین عامل جلوگیری کننده از بیماری پلاگر می‌باشد و همچنین اثر گشاد کننده عروق را نیز دارا است.

خواص داروئی
یکی از دانشمندان با تحقیقات زیادی که روی شنبیلیه انجام داد دریافت که شنبلیله در رفع سل استخوانی اطفال بسیار موثر است. شنبلیله در طی قرون گذشته در ایران برای بسیاری از بیماریها مصرف می‌شده است. برای این منظور حتی از دانه شنبلیله استفاده شده است و بیماریها سریعا بهبود پیدا می‌کند. شنبلیله چون دارای مواد فسفره
،‌ آهن، ‌ازت می‌باشد تقویت کننده لوزالمعده نیز می‌باشد.

بنابراین دستگاه هاضمه را بکار انداخته و لاغری‌های مفرط را از بین می‌برد. شنبلیله بطور کلی شفادهنده بیماریهای روحی و جسمی است و حتی اثرات مفیدی در اشخاص مبتلا به مرض قند و سل ریوی و استخوانی دارد. در قدیم شنبلیله برای مداوای بیماری قند بکار می‌رفته است. دانه شنبلیله با این همه خواص مفید دارای بوی ناپسند است بنابراین برای استفاده از آن دانه آنرا با مواد معطر باید مخلوط می‌کنند که بوی بد آن را تا اندازه‌ای برطرف کنند.

طرز استفاده
برای تهیه پماد شنبلیله 3 تا 4 قاشق سوپخوری در دانه شنبلیله را با سرکه مخلوط کرده و برای رفع التهابهای سطحی پوست بدن مصرف کنید. برای تقویت عمومی بدن بهتر است که دانه شنبلیله و گیاه آن را قبل از غذا مصرف کرد.

 

دم اسب «دارویی»

کلیات گیاه شناسی

دم اسب گیاهی است که از 270 میلیون سال پیش در روی زمین وجود داشته است و بعنوان گیاه داروئی در اروپا و چین به کار رفته است .
دم اسب چون دارای مقدار زیادی سیلیس می باشد به نام سیلیس Silica نیز معروف است .
دم اسب دو نوع ساقه هوایی دارد . ساقه ای که برنگ قرمز است و در اوائل بهار ظاهر می شود و دیگری ساقه نازا که برنگ سبز بوده و بعد از آن رشد می کند و مصرف طبی دارد .
دم اسب در کشورهای اروپا
، آسیا و ارتفاعات هیمالیا و شمال ایران بطور خودرو می روید.

ترکیبات شیمیایی

گیاه دم اسب دارای اسید سال سیلیک
، اسید لیوئیک،‌ اسید مالک، ‌اسید اگزالیک، اکویس تونین، اسید اکویس تیک، دی متیل سولفون، اکوتی نیک، یک ماده تلخ، یک ماده رزینی، چربی، ساپونین و همچنین دارای مقدار زیادی (در حدود 70%) سیلیس می باشد آزمایشات متعدد نشان می دهد که دم اسب مقدار بسیار کمی طلا نیز دارد .

خواص داروئی

   1. برای رفع گلو درد و ورم گلو جوشانده دم اسب را غرغره کنید .
   2. کمپرس آن برای برطرف کردن دردهای آرتروز و ورم مفاصل مفید است .
   3. برای درمان التهاب چشم
،‌ چشمان خود را با جوشانده دم اسب بشوئید .
   4. ضرب خوردگی قسمت های مختلف بدن را با کمپرس دم اسب التیام دهید .

طرز استفاده:
دم کرده : یک قاشق مربا خوری از گیاه خشک را در یک لیوان آب جوش ریخته و برای مدت 10 دقیقه دم کنید .

جوشانده : مقدار 100-80 گرم گیاه خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید برای مدت نیم ساعت بجوشد. سپس آنرا صاف کرده و به مقدار یک فنجان قبل از هر غذا بنوشید .

گرد دم اسب : گیاه خشک شده را در آسیاب برقی بریزید تا بصورت پودر درآید . مقدار مصرف پودر یک گرم قبل از هر غذا است .

مضرات : این گیاه را نباید اطفال خردسال و زنان حامله مصرف کنند. مقدار مصرف زیاد آن نیز ممکن است باعث ناراحتی معده و اختلال در دستگاه هضم و اسهال شود.

 

 



جعفری «دارویی»

مشخصات گیاهشناسی
جعفری یکی از گیاهان متعلق به تیره چتریان از گیاهان دو لپه می‌باشد. گیاهی دو ساله به ارتفاع 0.3 تا یک متر و دارای ریشه راست
، دوکی شکل یا متورم و به رنگ مایل به زرد است. به حالت وحشی در اکثر نواحی جنوب شرقی اروپا، شمال افریقا، آسیا و ایران می‌روید و به علاوه در نواحی مختلف پرورش می‌یابد. برگهای جعفری، شفاف،به رنگ سبز تیره، دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات فرعی است.

برگهای قسمت فوقانی ساقه آن، منقسم به قطعات باریک و نوار مانند
، با ظاهری متفاوت از برگهای تحتانی می‌باشد. گلهایی کوچک مایل به سبز و مجتمع به صورت چتر مرکب دارد. در قاعده اشعه چترهای اصلی و فرعی آن، زائده‌های باریک و غیر مستقیم دیده می‌شود. میوه آن کوچک به درازای 2میلیمتر، به قطر یک میلیمتر یا کمی بیشتر، به رنگ سبز و دارای بو و طعم بسیار معطر است. قسمت مورد استفاده جعفری، ریشه، میوه و ساقه‌های جوان برگدار آن است.

ترکیبات شیمیایی
میوه این گیاه دارای مواد روغنی
، آلورون، تانن، یک ماده ملون به رنگ زرد، یک گلوکوزید سمی به نام آپی‌ئین و اسانس است. اسانس آن که از گرد میوه جعفری بوسیله تاثیر بخار آب بدست می‌آید، مایعی بی‌رنگ، لوژیر به وزن مخصوص 1.1، محلول در روغن و اسانسها است و اگر تحت اثر سولفات آهن قرار گیرد، به رنگ قرمز خونی درمی‌آید.

بوی آن معطر و شامل آپیول Apiol
، میریستیسین Myristisine، به مقادیر کم از اتراکسیدها، فنلها، اسید پالمیتیک، آلدهیدها و ستونهاست. گلوکوزید مذکور که آپیوزید Apioside نیز نامیده می‌شود، ‌اگر بطور ساده تجزیه گردد، ماده‌ای به نام آپی‌ژین Apigenine و نوعی قند به نام آپیوز Apiose می‌دهد. ریشه جعفری دارای 0.08 - 0.05 درصد اسانس، مواد قندی و 5 درصد موادمعدنی است. بوی ریشه جعفری، معطرو طعم آن کم و بیش شبیه قسمتهای هوایی گیاه است.

خواص دارویی تخم جعفری

    * ضد نفخ شکم است.
    * شریانها و رگها را تمیز می‌کند.
    * ادرارآور و قاعده آرو است.
    * برای درمان تب نوبه بکار می‌رود.

خواص ریشه جعفری

    * ریشه جعفری اشتها آور است.
    * ادرار آور و قاعده آرو است.
    * سنگ کلیه را دفع می‌کند.
    * برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید.
    * دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می‌رود.
    * برای درمان بیماری سرخک مفید است.

خواص برگ و ساقه جعفری

    * برای رفع لکه‌ها و جوشهای صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید.
    * برای روشن شدن رنگ پوست مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می‌شود.
    * دم کرده جعفری تب‌بر است.
    * دم کرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است.
    * خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می‌کند.
    * بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.
    * جعفری نفس را خوشبو می‌کند.
    * برای درمان ضرب خوردگی و خون مردگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید.

 

 



برنج «دارویی»

مقدمه
برنج یکی از گیاهان تک لپه است. برنج گیاهی است یکساله است و در مناطق گرم و مرطوب و پرآب می‌روید. ساقه آن راست و برگهای آن بزرگ و نوک تیز است. هر سنبلک برنج دارای دنباله کوتاه و یک گل دارد. میوه آن به شکل خوشه‌ای متشکل از سنبلکها در انتهای ساقه قرار دارد و یک دانه برنج در آن است شلتوک می‌نامند. برنج از غلات مهم است و تقریبا غذای اصلی نصف مردم کره زمین می‌باشد و منشا برنج از آسیا است و در حدود 3000 سال قبل از میلاد در هند و چین زراعت می‌شده است. در قرن هفتم میلادی مصریان نیز شروع به کشت آن کردند. برنج انواع مختلف دارد و این انواع را تا حدود 150 نوع مختلف تخمین می‌زنند. نمونه‌های مرغوب آن در شمال و جنوب ایران و نواحی گرمسیر فارس و اصفهان کاشته می‌شود .

انواع برنج
دو نوع برنج وجود دارد. نوعی که دانه آن دراز و کشیده و باریک است که به نام برنج صدری معروف است و دیگری که دانه آن ریز و گرد می‌باشد و به نام برنج چینی یا ژاپنی شهرت دارد. آن نوع برنجی که ایرانیان و مردم بیشتر کشورها مصرف می‌کنند برنجی است که شلتوک و پوسته خارجی آن گرفته شده است. رنگ اصلی برنج وقتی که در پوسته است قهوه‌ای است و به نام برنج قهوه‌ای Brown Rice نامیده می‌شود. برای بدست آوردن برنج سفید
، دانه‌های برنج را در دستگاههای مخصوصی می‌ریزند و این دستگاهها پوسته خارجی برنج را از آن جدا کرده و سپس با اصطکاک دادن برنج بدون پوسته با یکدیگر غشای خارجی آن نیز از بین می‌رود و برنج به رنگ سفید و شفاف بدست می‌آید که عاری از ویتامین B1 است.

اشخاصی که منحصرا از برنج تغذیه می‌کنند و غذای دیگری مصرف نمی‌کنند به بیماری بری بری دچار می‌شوند. بنابراین برای استفاده از تمام ویتامینها و مواد معدنی برنج بهتر است که از برنج قهوه‌ای که غشاء خارجی آن گرفته نشده است استفاده کرد ولی البته باید توجه داشت که هضم برنج قهوه‌ای کمی مشکل‌تر از هضم برنج سفید می‌باشد. یکی دیگر از انواع برنج نوع وحشی از آن است که سیاه رنگ و باریک‌تر و درازتر از برنج صدری است. این نوع برنج هم دارای مواد معدنی و ویتامینهای بی‌شمار است ولی البته هضم آن کمی مشکل است و بهتر است که مخلوط با برنج سفید بکار برده شود.

ترکیبات شیمیایی
در برنج ماده‌ای به نام اوریدین Oridine وجود دارد که خاصیت ضد التهاب عصبی را داراست. برنج از لحاظ مواد غذایی بسیار غنی است. هنگامی که پوسته قهوه‌ای آنرا می‌گیرند مقداری از ویتامینهای خود را از دست می‌دهد. مقدار ویتامنی B1 در برنج سفید شده یک ششم و ویتامین B2 نصف و ویتامین B3به مقدار یک سوم برنج قهوه‌ای می‌باشد و مواد معدنی آن به مقدار بسیار زیادی کاهش می‌یابد.

پوست و یا شلتوک برنج که در مراحل کوبیدن از آن جدا می‌شود سبوس برنج Rice Bran نامیده می‌شود که آنهم منبع ویتامینها و مواد معدنی است. غشای قهوه‌ای رنگ برنج نیز که در اثر بهم سائیدن در دستگاههای مخصوص و یا در موقع شستن زیاد از برنج جدا می‌شود سرشار از ویتامینها و مواد معدنی و پروتئین است.

خواص دارویی
برنج از نظر طب ایرانی
، معتدل و خشک است البه بستگی دارد آنرا چگونه درست کنید برنج آبکش شده سرد است و آب آن گرم در حالی که برنج کته شده گرم است. برنج دارای ماده‌ای به نام Amidon می‌باشد ولی از نظر اینکه ماده گلوتن آن کم است یعنی کاملا بهم نمی‌چسبد نان درست کردن از آن کمی مشکل است. در خاور دور از برنج نوعی الکل درست می‌کنند که به نام ساکه معروف است که سمیت آن از الکل معمولی کمتر است و به مصرف دارویی می‌رسد. برنج غیر از اینکه یک غذای سهل‌الهضم است بسیار مقوی است و ضمنا خواص درمانی بسیاری را داراست که به تعدای از آن اشاره می‌شود.


    * برنج قهوه‌ای خاصیت ضد التهاب عصبی را دارد.
    * خوردن برنج تحریکات معده و روده را کم می‌کند.
    * از جوانه برنج نوعی مالت تهیه می‌شود که به عنوان مقوی معده بکار می‌رود.
    * اگر برنج را در آب بپزید آب درمان کننده اسهال و اسهال خونی است. آب برنج را می‌توان به اطفال شیرخوار نیز داد.
    * برای شست و شوی زخمها از آب برنج استفاده کنید.
    * آب برنج را می‌توان برای درمان ورمهای روده‌ای و استفراغهای خونی بکار برد.
    * دم کرده ریشه و ساقه‌های زیر زمینی برنج برای زیاد شدن ترشحات ادرار مصرف می‌شود.

    * برای درمان تب
، بدن و سر را با در برنج کمپرس کنید.
    * برنج خواب آور است.
    * برنج تشنگی را برطرف می‌کند.
    * زیاده روی در خوردن برنج موجب ازدیاد وزن می‌شود.
    * خوردن برنج تولید اسپرم می‌کند.
    * برنج را اگر با شیر و شکر مخلوط کنید و بخورید بسیار مقوی است و نیروی جنسی را تقویت می‌کند.
    * برای برطرف کردن دل به هم خوردگی و استفراغ برنج را با دوغ تازه بخورید.
    * اگر برنج سفید را در آب خیس کنید آب آن برای درمان اسهال و قطع قاعدگی مفید است.
    * آب جوشانده برنج را که آبکش می‌کنید دور نریزید با این آب جواهرات خود را بشویید که آنها را جلا می‌دهد.
    * برای رفع التهاب پوست
، در برنج را با نشاسته یا پودر تالک مخلوط کرده و به پوست بمالید.

    * دانشمندان ثابت کرده‌اند که خوردن برنج برای درمان فشار خون بسیار مفید است.
    * خوردن برنج
، قند خون را در حالت تعادل نگه می‌دارد.
    * یکی از اطباء آمریکایی رژیم برنج را برای درمان فشار خون توصیه می‌کند او به بیماران تائید می‌کند که برنج بدون نمک همراه با میوه‌های مختلف بخورند. البته هنوز دانشمندان نمی‌دانند که در برنج چه ماده‌ای وجود دارد که باعث پایین رفتن فشار خون می‌شود.
    * رژیم برنج برای اختلالات کلیوی مفید است.
    * رژیم برنج برای مبتلایان به بیماری سورای سیس Psorasis نیز بسیار مفید است.

 

 

نخود «دارویی»

کلیات گیاه شناسی

نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود 30 سانتیمتر می رسد .

ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار دارد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک،‌ متورم و نوک تیز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار دارد .

نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پرمصرف است.

ترکیبات شیمیایی:

در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
آب؛ 10 گرم
پروتئین؛ 20 گرم
نشاسته؛ 155 گرم
کلسیم؛ 150 میلی گرم
فسفر؛ 35 میلی گرم
آهن؛ 7 میلی گرم
سدیم؛ 25 میلی گرم
پتاسیم؛ 780 میلی گرم
ویتامین آ؛ 50 واحد
ویتامین ب 1؛ 0/3 واحد
ویتامین ب 2؛ 0/15واحد
ویتامین ب 3؛ 2 میلی گرم
مواد روغنی؛ 5 گرم

نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک
، اسید اگزالیک، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر، لیتیوم و مس است . ضمنا دارای موادی مانند لسیتین، گالاکتان، ساکاروز،‌ دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.

خواص داروئی:

نخود بعلت درا بودن اسید های آمینه مختلف
،‌ ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .

نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .

   1. نخود کمی ملین است.
   2. نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
   3. نخود کرم کش است .
   4. برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
   5. روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید .
   6. روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
   7. روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
   8. روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است .
   9. افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
  10. نخود را می توان برای دفع رسوبات ادراری و درمان زردی بکار برد.
  11. نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
  12. نخود را بصورت در دارو روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد.

یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی
، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران آن را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.

طرز استفاده:طرز تهیه هموس بقرار زیر است :

حدود 300 گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدار 100 گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقداری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را به هم بزنید تا کاملا مخلوط شود .

هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند .

مضرات : مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.



گلابی «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
جنس گلابی (Pyrus) یکی از جنسهای متعلق به راسته گل سرخ و تیره گل سرخ است. درختانی دارای برگهای ساده
، گلهایی با کاسه 5 لبه، گلبرگهای سفید، بساکهای صورتی یا بنفش، تخمدان 5 خانه ای منتهی به 5 خامه هستند. میوه گلابی دارای 5 خانه و هر خانه دارای یک یا دو دانه با درون‌بر غضروفی و میان‌بر گوشتی، کم و بیش همراه با توده‌های مقاوم اسکلروزی است.

این جنس بیش از 7 گونه در جنگلهای شمالی
، دامنه های البرز، ارتفاعات کرج، چالوس، آذربایجان بویژه اطراف ارومیه و نواحی مرکزی و پایین ارتفاعات بختیاری جنوب و فارس دارد. گونه خوراکی آن همان پیروس کومونیس است که واریته‌های پرورشی زیادی به نامهای محلی گلابی، امرود و ... وجود دارد. از تمام قسمتهای گلابی مانند برگهای جوان،‌ پوست و ساقه میوه آن استفاده طبی به عمل می‌آید.

انواع گلابی
گلابی انواع و اقسام کوچک
، بزرگ، سبز و زرد و گلگون و مخروطی و ته گرد دارد. یک نوع گلابی ترش و میخوش و بقیه شیرین یا گس می‌باشد. یک نوع جنگلی دارد که در کهکلویه زیاد است و تخم زیادی دارد و میوه آن قابل استفاده نیست فقط تخم آن را به نام انجوجک می‌فروشند و برای اینکار میوه را در زیر خاک می‌کنند و پس از آنکه که پوسید تخمهای آن را بیرون آورده و پس از شستن خام یا بو داده می‌فروشند. در گیلان یک نوع گرد گلابی به نام خج معروف است که به علت سفتی قابل خوردن نیست، ولی با آن بهترین مربا را می‌توان تهیه کرد.

ترکیبات شیمیایی
برگهای جوان درخت گلابی دارای موادی مانند تانن
، گلوکزید و هیداروکسنون می‌باشد. برگهای خشک درخت گلابی دارای اسید اورسولیک است دانه گلابی دارای ماده‌ای به نام آمیگدالین و مقداری روغن می‌باشد.

خواص میوه گلابی

    * گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می‌کند.
    * آرام بخش و تب‌بر است.
    * در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است.
    * مقوی بدن است.
    * تشنگی را برطرف می‌کند.
    * سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می‌کند.
    * چون قند گلابی گلوکز است بنابراین آنهایی که مبتلا به مرض قند هستند می‌توانند از آن استفاده کنند و برای آنها مضر نیست.
    * برای دفع سموم بدن بسیار موثر است.
    * برای پایین آوردن فشار خون باید مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگر نخورید. البته این رژیم باید تحت نظر دکتر انجام گیرد و با اجازه پزشک متخصص باشد.

خواص دیگر قسمتهای درخت گلابی

    * برگ و شکوفه درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
    * شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می‌آورد.
    * در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید.
    * تخم گلابی ضد کرم معده و روده است.
    * دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
    * برای دفع سنگ کلیه 50 گرم برگ گلابی را با 50 گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت 20 دقیقه دم کنید و آن را بتدریج بنوشید.
    * برای شستشوی زخمها 50 گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذاری چند دقیقه بجوشد و سپس آنرا کم کم بنوشید.

خواص آب گلابی
شیره گلابی خاصیت مدر
، تصفیه کننده خون، دفع کننده اسید اوریک و تامین کننده عناصر معدنی مورد نیاز بدن دارد. مصرف آن در بیماریهای مختلف مانند انواع کم خونی‌ها، خستگی عمومی و بیماری سل اثرات مفیدی دارد. ضمنا به علت قابض بودن در رفع اسهالهای ساده اثرات درمانی دارد.

مضرات
اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می‌شود و اینگونه اشخاص باید آن را با مربای زنجبیل بخورند.

منبع:
رشد


منبع: رشد





برچسب ها: خواص گیاهان وغلات ومیوه های دارویی شنبلیله.کاهو.گوجه فرنگی.گلابی.نخود.برنج.جعفری.دم اسب،
نوشته شده در تاریخ یکشنبه 22 اردیبهشت 1392 توسط علی صفری .برمحمد وآل محمد صلوات بفرست .الّلهم صّلعلی محمد وآل محمدوعجل فرجهم