تبلیغات
دهیاری روستای ینگجه سرولایت نیشابور - خواص گیاهان وغلات ومیوه های دارویی نعنا.جو. ذرت.زیتون.بلوط.شوید.کدو.لوبیا
دهیاری روستای ینگجه سرولایت نیشابور
بر محمد وآل محمد صلوات .الّلهم صّلعلی محمد وآل محمد
لوبیا «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
لوبیا گیاهی است از تیره بقولات، علفی و بالا رونده که به دور درختان و گیاهان دیگر می‌پیچد. برگهای آن سبز رنگ، پهن، بزرگ و نوک تیز است که شامل سه برگچه به شکل قلب می‌باشد. گلهای آن سفید مایل به زرد یا بنفش و میوه آن باریک و غلاف مانند است که دانه‌های لوبیا در آن قرار دارد. از پوست و دانه‌های لوبیا هنگامی که لوبیا سبز است استفاده می‌شود که به نام لوبیای سبز معروف است ولی هنگامی که پوست غلاف سفت می‌شود دانه‌های داخل آن به صورت لوبیای خشک که به رنگ قرمز یا سفید می‌باشد مورد استفاده غذایی قرار می‌گیرد. برگهای لوبیا دارای ماده‌ای به نام آلانتوئین می‌باشد.

خواص داروئی
لوبیا قرمز از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است و لوبیای سفید معتدل است.

    * ادرار آور است و حجم ادرار را زیاد می‌کند.
    * درمان کننده بیماریهای دستگاه ادراری است.
    * سنگ کلیه را برطرف می‌کند.
    * سینه و ریه را نرم می‌کند.
    * آب را از بدن خارج می‌سازد.
    * لوبیای سبز مقوی قلب است.
    * نیروی جنسی را تحریک می‌کند.
    * قاعده آور است.
    * کلسترول خون را پائین می‌آورد.
    * ضد سرطان است.
    * برای رفع بیماریهای قلبی مفید است.
    * به دلیل داشتن مقدار زیادی الیاف روده‌ها را تمیز می‌کند.
    * فشار خون را پائین می‌آورد.
    * یبوست را برطرف می‌کند.
    * در استعمال خارجی لوبیا را خمیر کرده و روی زخمهای اگزما بگذارید تا آنها را التیام دهد.

طرز استفاده

    * جوشانده: مقدار 30 گرم لوبیای خشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید ده دقیقه بجوشد سپس آنرا صاف کرده و یک فنجان قبل از هر غذا بنوشید.

    * لوبیای پخته: لوبیا را در آب ریخته و بجوشانید تا کاملا پخته و نرم شود و به مقدار یک فنجان در روز بخورید برای جلوگیری از نفخ معده می‌توان لوبیا را با خردل، زیتون و آبلیمو مصرف کرد.

    * سوپ لوبیا: از نظر داشتن مواد پروتئینی و الیاف بسیار مفید است. سوپ لوبیا را با جعفری و گشنیز و هویج بپزید.

مضرات
لوبیا به علت داشتن پروتئین برای شخصی که مبتلا به بیماری نقرس بوده و اسید اوریک خونشان بالاست مناسب نیست. ضمنا لوبیا به دلیل اینکه گاز زیادی در معده و روده تولید می‌کند باید به مقدار کم استفاده شود و همچنین با طریقه پخت مناسب آن را قابل هضم کرد. بدین منظور باید لوبیا را بعد از شستن در آب گرم ریخته و به مدت چند ساعت بگذارید خیس بخورد سپس آب آنرا دور ریخته، آب تازه روی آن بریزید و بپزید.

کدو «دارویی»

کلیات گیاه شناسی

کدو گیاهی است یکساله و خزنده که برگهای آن بشکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز می باشد . گلهای زرد رنگ است و گل نر و گل ماده آن روی یک پایه قرار دارد . ریشه آن باریک و بلند
، کمی شیرین و خوردن جوشانده آن مستی آور است . کدو انواع مختلف دارد مانند کدوی حلوایی، کدوی تنبل یا کدوی زرد،کدوی خورشی یا کدوی سبز .
نوعی از کدوی حلوایی در کانادا و آمریکا و بعضی نقاط دنیا می روید که بسیار بزرگ می شود و گاهی وزن آن به 60 کیلوگرم نیز می رسد . در آمریکا و کانادا این کدوها را برای شب هالوین بکار میئبرند و با آن کیک درست می کنند .

ترکیبات شیمیایی:

در یکصد گرم کدو مواد زیرا را می توان یافت :

مواد کدوحلوائی کدو سبز
کالری 18 18
آب 91 گرم 94 گرم
پروتئین 1 گرم 1/1 گرم
چربی 0/1 گرم 0/1 گرم
نشاسته 5/4 گرم 3/6 گرم
کلسیم 21 میلی گرم میلی گرم
فسفر 45 میلی گرم 0 3 میلی گرم
آهن 0/8 میلی گرم 0/5 میلی گرم
پتاسیم 24 میلی گرم 2/2 میلی گرم
ویتامین آ 1600 واحد 400 واحد
ویتامین ب 1 0/5 میلی گرم 0/05 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/11 میلی گرم 0/09 میلی گرم
ویتامین ب3 2/6 میلی گرم 1 میلی گرم
ویتامین ث میلی گرم 20 میلی گرم


خواص دارویی:

خواص کدو و تخم کدو :کدو از لحاظ طب قدیم ایران سرد و تر یعنی خنک کننده و مرطوب کننده است و از لحاظ شیمیایی بدن را قلیایی می کند . کدو هم مانند بادمجان چون دارای کالری است بنابراین مهمترین غذا برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند .

   1. تخم کدوی خام اثر دفع کرم روده دارد و چون سمی نیست اطفال نیز می توانند از آن استفاده کنند . برای این منظور باید مقدر 50 گرم تخم کدو را پودر کرده و با عسل مخلوط نموده و مصرف کنید و باید بعد از چهار ساعت یک مسهل مانند روغن کرچک بخورید که کرمها را دفع کند .
   2. کدو اثر ملین
، مدر و رفع یبوست و رفع سوء هاضمه را دارد.
   3. به اشخاصی که تب دارند کدو می دهند تا تب پائین آورد .
   4. کدو برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی غذای خوبی است .
   5. کدو خونساز است و برای استفاده از این خاصیت کدو باید آنرا همراه با آب غوره و یا سرکه در روغن زیتون پخت و مصرف نمود .
   6. برای رفع دندان درد آب کدو قرقره کنید.
   7. برای درمان گوش درد چند قطره آب کدو در گوش بچکانید .
   8. برای برطرف کردن التهاب معده
، کبد و کلیه کدوی پخته را روی این اعضاء بگذارید.
   9. پوست کدو را خشک کنید خوردن آن درمان بواسیر و خونریزی معده و روده است .
  10. تخم کدو درمان کننده سرفه و برطرف کننده اخلاط خون است .
  11. برای زخم روده ها و مثانه و سوزش مجرای ادرار تخم کدو مصرف کنید .
  12. روغن تخم کدو برای رفع تب و دل پیچه مفید است .
  13. کدو و تخم کدو هر دو برای پیشگیری سرطان مفید می باشند .
  14. تخم کدو علاج کننده سرطان پروستات و برطرف کننده ورم پروستات می باشد در مادران بالاتر از سن چهل معمولا غده پروستات شروع به بزرگ شدن می کند و بنابراین این اشخاص باید چند روز در هفته کدو حلوایی یا تخم کدو بخورند .
  15. کدو و تخم کدو در پیشگیری سرطان ریه بسیار موثر است و اشخاص سیگاری و حتی آنهائیکه با این اشخاص زندگی می کنند و به اصطلاح سیگاری دست دوم هستند برای اینکه مریض نشوند باید از کدو استفاده کنند .

در صد گرم تخم کدو مواد زیر موجود است :

آب    94 گرم
پروتئین    1/1 گرم
چربی    0/1 گرم
نشاسته    3/6 گرم
کلسیم    28 میلی گرم
فسفر    30 میلی گرم
آهن    0/4 میلی گرم
پتاسیم    2/2 میلی گرم
ویتامین آ    400 واحد
ویتامین ب 1    0/05 میلی گرم
ویتامین ب 2    0/09 میلی گرم
ویتامین ب 3    1 میلی گرم
ویتامین ث    22 میلی گرم

مضرات :همانطور که گفته شد کدو سرد است و در خوردن کدو در مناطق حاره و گرم سیر بسیار مفید است و بدن را سالم نگاه می دارد.
کدو برای کسانیکه طبع سرد دارند و یا در مناطق سردسیر زندگی می کنند خوب نیست زیرا ایجاد نفخ و سنگینی و درد معده می کنند و بنابراین اشخاص اگر بخواهند کدو بخورند حتما باید آنرا با ادویه های گرم مانند خردل و سیر و فلفل و نعناع بخورند.

شوید «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
شوید گیاهی است یکساله یا دوساله که گاهی ارتفاع آن به یک متر نیز می‌رسد. ریشه آن راست و مخروطی شکل و سفید است. این گیاه در اکثر نقاط دنیا منجمله قسمتهای جنوب اروپا، ‌مصر، آمریکا و چین پرورش داده می‌شود. میوه شوید بیضوی، ‌مسطح و به طول 4 میلیمتر و عرض 3 میلیمتر است. رنگ آن قهوه‌ای روشن و در سطح آن برجستگیهایی برنگ زرد و در کناره‌های آن لبه بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده می‌شود.

خواص داروئی
تخم شوید اثرات درمانی زیادی دارد منجمله به عنوان ضد تشنج، ضد درد، نفخ شکم، ادرار آور و برای تقویت معده بکار می‌رود. برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین دارو است زیرا اشتها را زیاد کرده و معده را تقویت می‌کند و انرژی به بدن می‌دهد. تخم شوید را می‌توان برای ناراحتی معده، بی‌خوابی و ضد گاز معده بکار برد. خانمهای شیرده که شیر آنها کم است باید حتما روزی چند بار دم کرده تخم شوید بخورند و یا در غذای خود مصرف کنند که بطور معجزه آسائی شیر آنها زیاد خواهد شد.

طب گیاهی ایران خواص زیادی را برای شوید قائل است مثلا در مورد درد شدید و ورم معده از دم کرده شوید استفاده می‌کردند که اثر تسکین فوری دارد. از شوید برای دل درد در حیوانات نیز استفاده می‌شود و دامداران قدیم به خوبی به این موضوع واقف بودند. مثلا برای گوسفند و بز کافی است که مقدار 30 گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را ساکت کنند. در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی توانند در معده خود نگاهدارند بهترین درمان شوید است. این نوع بیماران باید دم کرده شوید را آهسته آهسته بنوشند. در چین، حتی شوید را برای کمردردهایی که به علت انقباض عضلانی باشد بکار می‌برند. یک نسخه قدیمی چینی برای باد فتق نیز از تخم شوید استفاده می‌کنند.

طرز استفاده
برای باد فتق که از تخم شوید استفاده می‌کنند دستور آن به این صورت است که باید حدود 40 گرم تخم شوید را بو دهید تا کاملا قهوه‌ای شود سپس آنرا کاملا آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید و بعدا آنرا با سرکه سیب مخلوط کرده و میل کنید.

زیتون «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
زیتون درختچه‌ای است به ارتفاع تقریبا سه متر، ولی هنگامی که در شرایط مساعد پرورش می‌یابد ارتفاع آن حدود 12 متر و قطر تنه‌اش به 3 متر می‌رسد. چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم است. رنگ آن زرد است که خطوطی قهوه‌ای رنگ در آن وجود دارد. از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده می‌شود.

برگهای آن سبز رنگ، بیضوی و دراز و به وضع متقابل یکدیگر بر روی ساقه قرار گرفته‌اند. منشاء درخت زیتون احتمالا منطقه مدیترانه بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. زیتون معمولا در اوائل تابستان شروع به گل دادن می‌کند و میوه آن کم‌کم ظاهر می‌شود. در اواخر تابستان میوه آن به ثمر می‌رسد. در این هنگام زیتون سبز است و به تدریج تبدیل به بنفش و قهوه‌ای و سپس سیاه می‌شود،‌ بطوری که در اواخر پائیز که موقع برداشت میوه است رنگ آن به کلی تیره است.
ترکیبات شیمیایی
زیتون رسیده در حدود 30 درصد روغن دارد. این روغن مخلوطی از اولیئک اسید Oleic acid، لینولئیک اسید Linolenic acid و پالمیتیک اسید Palmitic acid می‌باشد. روغن زیتون مایعی است زلال به رنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی برای استخراج روغن زیتون میوه‌ها را له کرده و در داخل کیسه‌ای می‌ریزند و سپس کیسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود. البته از باقیمانده تفاله زیتون که روغن آن گرفته شده تحت اثر آب جوش حرارات و فشار روغن زیتون معمولی را استخراج می‌کنند که ارزش روغن فشار اول را ندارد. زیتون دارای سدیم، ویتامین A و E و آهن می‌باشد.

خواص داروئی
زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشک است و روغن زیتون گرم و خشک است. برگ درخت زیتون نیز گرم و خشک می‌باشد.

    * دم کرده برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشار خون می‌باشد. بدین منظور باید 20 عدد برگ زیتون را داخل 300 گرم آب ریخته و آن را به مدت 15 دقیقه بجوشانید. سپس کمی قند به آن اضافه کرده و به مقدار یک فنجان دوبار در روز از آن بنوشید. بعد از دو هفته باید به مدت 8 روز نوشیدن این دم کرده را قطع کنید و سپس ادامه دهید.

    * روغن زیتون نرم کننده و صفرابر است.
    * روغن زیتون دفع کننده سنگ کیسه صفرا است برای این منظور باید آن را با آبلیمو مصرف کرد.
    * روغن زیتون کرم‌کش است.
    * روغن زیتون برای رفع سرفه‌های خشک مفید است.
    * برای رفع خارش گزیدگی حشرات، روغن زیتون را به محل گزیدگی بمالید.

    * بدن بچه‌هایی را که مبتلا به نرمی استخوان و کم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ دهید اثر مفیدی دارد.
    * برای رفع پیوره لثه، روغن زیتون را بر روی لثه بمالید.
    * برای برطرف کردن خراش و ترک پوست، گلیسیرین و روغن زیتون را به مقدار مساوی باهم مخلوط کرده و روی پوست بمالید.
    * دم کرده برگ درخت زیتون تب‌بر است.
    * جوشانده برگ درخت زیتون برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.
    * برای سرباز کردن جوشها و کورکها زیتون را له کرده و روی جوش یا کورک بمالید.
    * دم کرده و جوشانده پوست درخت زیتون تب‌بر و درمان کننده مالاریا است.
    * پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است.

    * جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخمهای دهان مفید است.
    * برای رفع سستی و تقویت نیروی جنسی باید 80 گرم روغن زیتون را با 14 گرم کندر و 16 گرم سیاه دانه مخلوط کرده و به مدت سه روز از آن بخورید.
    * مصرف رون زیتون از امراض قلبی و سرطان جلوگیری می‌کند.
    * روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز می‌باشد زیرا در اثر حرارات خراب نمی‌شود.

مضرات
روغن زیتون برای هیچ کس مضر نیست و همه افراد می‌توانند از آن استفاده کنند. فقط میوه تازه و یاقوتی آن معده را سست می‌کند و ممکن است تولید استفراغ کنند.

 

ذرت «دارویی»

کلیات گیاه شناسی

ذرت که بفارسی بلال نیز نامیده می شود گیاهی است یکساله و یک پایه دارای ساقه ای راست که ارتفاع آن تا چهارمتر می رسد.
ذرت گیاه بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است .
برگهای ذرت متناوب و دراز می باشد . گلهای نر ذرت بصورت خوشه ای بوده که مرکب از سنبله های قرمز روشن می باشد . گلهای ماده آن از 2تا 4 گل تشکیل شده در کنار برگ های ذرت قرار دارد .
غشایی که روی بلال را می پوشاند سبز رنگ و مانند برگ می باشد . دانه های کروی شکل ذرت در اطراف محور مرکزی بلال قرار گرفته اند . این دانه ها برنگ زرد یا قهو ه ای می باشند .
رنگ زرد ذرت مربوط به موادی به نام زئین Zeine و زیازانتین Zeathinexan می باشد.

ترکیبات شیمیایی
در صد گرم دانه ذرت خام مواد زیر موجود است :

انرژی     350 کالری
آب     13 گرم
پروتئین     9 گرم
چربی     4 گرم
مواد نشاسته ای     72 گرم
کلسیم    22 میلی گرم
سدیم    1 میلی گرم
پتاسیم    285 میلی گرم
فسفر    265 میلی گرم
آهن     2 میلی گرم
ویتامین آ     490 واحد
ویتامین ب 1     0/4 میلی گرم
ویتامین ب 2    0/12 میلی گرم
ویتامین ب 3     2/2 میلی گرم
ارسنیک    30 میلی گرم

همانطور که در جدول بالا مشاهده می شود کاکل ذرت دارای مقدار زیادی پتاسیم است وبعلت وجود این ماده معدنی است که کاکل ذرت ادرار آور است .

ذرت دارای ارزش غذایی فراوانی است در آن بعلت نداشتن گلوتن (ماده چسب گندم) قابلیت تهیه نان را ندارد . بنابراین برای تهیه نان ذرت در آنرا با در سایر غلات مخلوط می کنند .
خواص دارویی
ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .

   1. پماد ذرت خشک کننده زخم ها می باشد .
   2. ذرت غذای خوبی برای پیشگیری سرطان است.
   3. استفاده مداوم از ذرت از کرم خوردگی دندان جلوگیری می کند .
   4. روغن ذرت کلسترول خون را پائین می آرود .
   5. روغن ذرت برای درمان اگزما و بیماریهای پوستی مفید است.

کاکل ذرت دارای مواد معدنی مختلف و املاح پتاسیم و کلسیم می باشد .
در صد گرم کاکل ذرت مواد زیر موجود است :

گوگرد    2/8 میلی گرم
کلر    3/6 میلی گرم
فسفر    5/2 میلی گرم
سیلیسیم    4 گرم
آهن    0/06 میلی گرم
کلسیم    1/7 میلی گرم
منیزیم    1/4 میلی گرم
سدیم    0/2 میلی گرم
پتاسیم    26/5 میلی گرم

خواص درمانی کاکل ذرت

کاکل ذرت را قبل از رسیدن کامل میوه یعنی قبل از پژمرده شدن می چینند و بسرعت خشک می کنند . کاکل ذرت بعد از خشک شدن رنگ قهوه ای پیدا می کند .
برای درست کردن دم کرده کاکل ذرت ،‌مقدار 30 گرم از آنرا در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت پنج دقیقه دم می کنند .

   1. دم کرده کاکل ذرت ادرار آور است و آرام کننده دستگاه ادراری است .
   2. درد و ناراحتی های دستگاه ادراری را تسکین می دهد .
   3. سنگ مثانه ،‌التهاب ،‌ورم مثانه و درد مثانه را از بین می برد .
   4. کاکل ذرت بطور کلی دستگاه ادراری را تمیز می کند .

بغیر از کاکل ذرت از برگ و ریشه وساقه بلال نیز استفاده طبی بعمل میآید .

   1. جوشانده ساقه وسط بلال خونریزی از بینی را بند می آرود.
   2. برای دفع سنگ مثانه از جوشانده برگهای بلال استفاده کنید .
   3. جوشانده ریشه ذرت برای سوزش مجاری ادراری مفید است .
   4. جوشانده وسط بلال درد شکم و معده را از بین می برد .
   5. در قدیم برای معالجه سوزاک از جوشانده ساقه بلال استفاده می کردند .

مضرات: مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.

 

جو «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
جو گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن بسته به انواع مختلف آن تا یک متر می‌رسد. برگهای آن متناوب و باریک و دراز و به رنگ سبز تیره می‌باشد. جو از نظر کاشت به دو دسته تقسیم می‌شود، جو بهاره و جو پائیزه .جو بهاره در بهار کشت می‌شود و احتیاج به سرمای زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه می‌دهد در حالی که جو پائیزه در پائیز کشت می‌شود و محتاج سرمای زمستان است.

خواص داروئی

    * غذایی بسیار مقوی برای افراد ضعیف است.
    * خاصیت نرم کنندگی دارد.
    * برای نقرس مفید است.
    * جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه است.
    * ماء الشعیر برای درمان سل ، زخمهای ریوی و سردرد گرم مفید است.
    * ماء الشعیر خون‌ساز است و زود هضم می‌شود.
    * ماء الشعیر را با خشخاش کوبیده برای سردرد مفید است.
    * برای درمان نقرس پماد در جو را با آب بر روی قسمتهای دردناک بگذارید.
    * در جو را با شکر مخلوط کرده غذای خوبی برای اطفال است.
    * بیسکوبیت جو بهترین دارو برای درمان یبوست است و حتی نفخ و شکم درد را از بین می‌برد.
    * سرد مزاجان باید جو را با شکر بخورند.
    * کشک‌الشعیر برای مزاجهای گرم و اسهالهای صفراوی مفید است.

    * برای برطرف کردن گلو درد و ورم گلو کشک‌الشعیر را قرقره کنید.
    * برای پائین آوردن کلسترول از جو استفاده کنید.
    * جو چون دارای پروتئاز می‌باشد بنابراین از سرطان جلوگیری می‌کند.

طرز استفاده

    * سمنو یا مالت جو: جو را می‌توان مانند دیگر غلات خیس کرده و در حرارت معتدل نگاهدری کنید تا جوانه بزند و هنگامی که جوانه به حد معینی رسید از آن مالت تهیه کنید. مالت جو دارای ویتامین C است.

    * ماء‌الشعیر: جو پوست کنده و جو پوست نکنده را خوب می‌شویند سپس آن را در آب جوش ریخته و چند دقیقه می‌جوشانند و آنقدر آنرا می‌پزند تا دانه‌های جو کاملا باز شود و بعد آنرا با پارچه بدون اینکه له شود صاف می‌کنند و می گذارند تا سرد شود و از آن استفاده می‌کنند.

    * کشک‌الشعیر: جو پوست کنده را با آب مخلوط کرده و آنرا آنقدر می‌جوشانند تا کاملا باز شود سپس آنرا له می‌کنند و صاف می‌کنند که خود جو نیز داخل آب شود کشک‌الشعیر شبیه آش جو می‌باشد.

    * عصاره مالت جو: از جوشاندن مالت جو در آب و غلیظ کردن مایع حاصل در خلاء عصاره مالت جو بدست می‌آید که دارای مقدار 60 درصد مالتوز ، 10 درصد ساکارز ، 20 درصد دکسترین و مقداری مواد معدنی و ویتامینهای گروه B است.

بلوط «دارویی»

کلیات گیاه شناسی

بلوط درخت بومی در مناطق معتدله است و در ایران در جنگهای کردستان، لرستان و کهکلویه می روید . ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا 50 متر و قطر تنه آن به 3 متر نیز می رسد . برگهای درخت بلوط پنجه ای و مانند انگشتان دست می باشد . میوه درخت بلوط که به نام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیاله ای جای می گیرد .

ترکیبات شیمیایی

پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک، اسید مالیک، کوئرسین Quercine، موسیلاژ، پکتین، رزین و روغن است.

خواص داروئی: بلوط از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .خواص میوه بلوط میوه بلوط از قدیم الایام مورد مصرف بوده و از آن به عنوان غذا استفاده می کرده اند . حتی اگر آنرا خشک و در کرده و با در گندم مخلوط می کنند و از آن نان تهیه می نمایند . می توان بلوط را بوداده و سپس آنرا در کرده و از آن چای تهیه کرد . مقدار مصرف آن یک قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوش می باشد . این دم کرده را می توان برای مورد زیر بکار برد .

   1. بواسیر را برطرف می کند .
   2. اسهال ساده و اسهال خونی را رفع می کند .
   3. درد معده و گاز معده را برطرف می کند .
   4. برای رفع کم خونی موثر است .
   5. نرمی استخوان را درمان می کند .
   6. برای تقویت عمومی بدن موثر است .

   7. برای معالجه اسهال اطفال،در بلوط را با کاکائو مخلوط کرده و دم کرده آنرا به اطفال می دهند.
خواص درخت بلوط برای استفاده از پوست درخت بلوط می توان آنرا دم کرده و با عسل مخلوط کنید و یا اینکه یک قاشق در آنرا در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدت 10 دقیقه دم کنید .

   1. خونریزیها را متوقف می سازد .
   2. درمان کننده بواسیر خونی است .
   3. خاصیت ضد عفونی درد .
   4. ادرار را زیاد می کند .
   5. ترشحات زنانه را از بین می برد . مصارف خارجی پوست درخت بلوط برای استفاده خارجی از جوشانده پوست درخت استفاده می شود . بدین منظور باید 15 گرم پوست درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دو سوم تقلیل یابد .

از این جوشانده می توان بعنوان کمپرس استفاده کرد و یا آنرا در وان حمام ریخته و در آن استراحت نمود .

   1. خون مردگی را درمان می کند .
   2. اگزما را از بین می برد.
   3. برای درمان بیماریهای پوستی در وان حمام که در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریخته اید به مدت یکربع ساعت استراحت کنید .
   4. اگر واریس درید این قسمتها را با جوشانده پوست بلوط کمپرس کنید .

گز علفی در اثر نیش زدن حشره ای مخصوص به برگ و یا شاخه های درخت بلوط ماده ای به بیرون تراوش می کند که در اثر مجاورت با هوا سفت شده و به صورت دانه هایی به قطر 2 سانتیمتر بر روی ساقه و یا برگ ظاهر می شود . برای استفاده از گز شاخه های درخت را تکان می دهند تا دانه های گز به زمین بریزد . البته این دانه ها مخلوط با برگ و پوسته درخت است که باید تمیز شود . گز علفی از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . برای استفاده طبی از گز علفی می توان آنرا با عسل مخلوط کرد و یا جوشانده آنرا تهیه نمود .( 50 گرم در یک لیتر آب جوش ) خواص گز علفی.

   1. قابض است .
   2. خونریزیها را متوقف می سازد .
   3. مقوی معده است .
   4. تقویت کننده دستگاه تنفسی است .
   5. سینه را نرم و صدا را صاف می کند .
   6. سرفه ها را برطرف می کند .
   7. تنگی نفس را درمان می کند.
   8. برای معالجه بواسیر گز علفی را با عسل مخلوط کرده و بر روی بواسیر بگذارید.

نعناع «دارویی»

کلیات گیاه شناسی
نعناع گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه زیر زمینی که گیاه را در خاک مستقر می‌سازد دارای ساقه هوایی نیز هست. در محل گره‌های ساقه که در تماس با زمین است ریشه‌هایی خارج شده که ساقه جدید را درست می‌کند. بنابراین اگر شما فقط یک ساقه نعناع در باغچه خود بکارید به زودی تمام باغچه شما پر از نعناع می‌شود. برگهای نعناع بیضی شکل، نوک تیز و دندانه‌دار می‌باشند.

گلهای آن بسته به نوع نعناع ممکن است قرمز، ارغوانی یا سفید باشد. نعناع در مناطق معتدل و آفتاب‌گیر به خوبی رشد می‌کند. نعناع از قدیم‌الایام به عنوان یگ گیاه معطر و اشتها آور و برای ناراحتی‌های دستگاه گوارش بکار رفته است. بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته‌های خود یاد کرده است. در قرون وسطی از نعناع در معالجه بیماریها و برای التیام زخمها و درمان درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده می‌شد.
ترکیبات شیمیایی
نعناع دارای ماده‌ای به نام منتول می‌باشد که ایجاد احساس خنکی در دهان می‌کند. مقدار منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35% تا 55% تغییر می‌کند که البته اگر نعناع دیر کنده شود مقدار منتول آن تا حدود 30% پائین می‌آید.

خواص داروئی
نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتا گرم و خشک است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی‌تر است. از نعناع اسانس، روغن و تنتور تهیه می‌کنند که مصارف طبی مختلفی دارد.

    * نعناع باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می‌برد.
    * نعناع تقویت کننده معده و بدن است.
    * نعناع ضد تشنج و ضد سرفه است.
    * یک فنجان چای گرم نعناع سینه را آرام می‌کند.
    * نعناع مسکن، آرام بخش و قاعده آور است.
    * استفاده از نعناع درد شکم را برطرف می‌کند.
    * نعناع درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا می‌باشد.
    * نعناع ناراحتیهای عصبی را برطرف می‌کند.
    * برای تسکین درد دندان نعناع را در دهان گذاشته و بجوید.
    * آشامیدن چای نعناع و یا عصاره نعناع خونریزی سینه را قطع می‌کند.
    * کمپرس نعناع درد سینه و پهلو را از بین می‌برد.
    * نعناع کرمهای روده و معده را می‌کشد.
    * برای از بین بردن سکسکه و دل بهم خوردگی و استفراغ نعناع را با آب انار ترش بخورید.
    * نعناع ادرار را زیاد می‌کند.
    * برای رفع قولنح و دردهای روده معده و هضم نشدن غذا چای نعناع بنوشید.
    * برای از بین بردن گلو درد چای نعناع غرغره کنید.
    * نعناع معرق است بنابراین تب را پائین می‌آورد.
    * در هنگام سرماخوردگی بینی را با چای نعناع بشوئید.

مصارف اسانس نعنا
یکی از فرآورده‌های نعناع اسانس نعناع است که از تقطیر برگ و سرشاخه‌های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می‌شود و دارای 50% تا 70% منتول می‌باشد. اسانس نعناع که در کشور انگلستان تهیه می‌شود شهرت خاصی دارد. این اسانس به عنوان تقویت کننده معده بادشکن، ضد عفونی کننده، رفع دل‌پیچه بچه‌ها و اسهال بکار می‌رود برای استفاده از اسانس نعناع کافی است که مقدار یک تا سه قطره آنرا با یک لیوان آب و یا نوشابه مخلوط کرده و بنوشید.

اسانس نعناع را نباید به مقدار زیاد برای کودکان و نوزادان استفاده کرد زیرا روی حرکات تنفسی و قلب اثر گذاشته و ممکن است که خطرناک باشد. اگر اسانس نعناع به مقدار زیاد مصرف شود فشار خون را بالا برده و موجب حالت تهوع، استفراغ و درد معده می‌شود. اگر بدن شما خارش دارد مقدار 2 گرم اسانس نعناع را در 50 گرم وازلین ریخته، خوب باهم مخلوط کرده و در محل خارش بمالید. اگر از بیماری رماتیسم و آرتروز رنج می‌برید از روغن نعناع استفاده کنید طرز استفاده از آن به این صورت است که 2 قطره روغن نعناع را با یک قاشق سوپخوری روغن بادام مخلوط کرده و محلهای دردناک را با آن ماساژ دهید.

برای رفع سردرد از کمپرس نعناع استفاده کنید بدین ترتیب که 10 قطره روغن نعناع را با یک لیوان آب سرد مخلوط کرده و در یک کاسه بریزید سپس یک پارچه که به اندازه پیشانی باشد در آن فرو برده آب اضافی آنرا بگیرید و روی پیشانی و شقیقه‌ها بگذارید تا سردرد برطرف شود. نعناع بهترین دوست کبد است. کبد را تمیز کرده و صفرا را رقیق می‌کند و کلسترول خون را پائین می‌آورد. برای این مورد چای نعناع را قبل از غذا بنوشید.

منبع:
رشد




برچسب ها: خواص گیاهان وغلات ومیوه های دارویی نعنا.جو. ذرت.زیتون.بلوط.شوید.کدو.لوبیا،
نوشته شده در تاریخ یکشنبه 22 اردیبهشت 1392 توسط علی صفری .برمحمد وآل محمد صلوات بفرست .الّلهم صّلعلی محمد وآل محمدوعجل فرجهم